Makes your life organised!

Speelgoed

Heel leuk hoor kinderen, maar dat speelgoed…. Zoveel om mee te spelen en kinderen zijn kampioen in rommel maken. Soms is het een sport om van de ene kant van de kamer naar de andere kant te komen. Hink, stap, sprong en dan hopen dat je niet struikelt over zijn of haar auto of pop. Ik geef je een paar tips om de speelgoedrommel te beperken.

 1. Speelgoed moet makkelijk te pakken zijn, want daar word mee gespeeld. Bevestig aan de muur stevige haken en hang hier vrolijk gekleurde, grote tassen aan om al het speelgoed in op te bergen.
 2. Plastic (rol) bakken zijn ook overal handig voor. Vul ze met speelgoed, bijvoorbeeld autootjes of lego, en rol ze onder het bed van je kind of onder de bank in de huiskamer.
 3. Je kunt ook een bak speelgoed in de kledingkast van je kind zetten als je niet veel ruimte in huis hebt.
 4.  Wat je tegenwoordig ook veel ziet is een speelgoedkist. Koop een mooie kist en doe hier al het speelgoed in. Staat nog leuk in je woonkamer ook!
 5. Creëer een hoek in de woonkamer waar de kinderen hun speelgoed mogen laten staan. Of nog leuker een speelkamer, je kind kan dan lekker zijn gang gaan en jij hebt geen er geen last van. In die kamer mag het een rommel worden, deur dicht en je ziet het niet meer.
 6. Leer je kinderen het speelgoed terug te zetten wanneer ze er niet meer mee spelen of met wat anders willen spelen. Dit scheelt een hoop werk aan het einde van de dag.
 7. Sorteer speelgoed. Wanneer je kind alleen met auto’s wil spelen, maak je een bak voor alleen auto’s. Zo ook met poppen, maak een poppenhoek of doe alle spullen voor de pop in een doos. Zo hoeven zij alleen maar die bak te pakken, waar zij het liefst mee spelen.
 8. Kinderen zijn snel op hun speelgoed uitgekeken. Als je kind voor zijn/haar verjaardag of Sinterklaas/Kerst een hoop speelgoed krijgt, berg dan een deel op, op zolder. Als je kind uitgekeken is op het speelgoed, ruil je het om. Zo hoef je niet steeds nieuw speelgoed te kopen.
 9. Wil je toch je kind verwennen met nieuw speelgoed? Hanteer dan de regel dat voor ieder nieuw item, een oud item weg gaat. Zo houd je het beperkt.
 10. Berg in de winter het buitenspeelgoed op. Maar ook tijdens de andere seizoenen kun je wat afwisselen, zo zorg je ervoor dat er niet teveel in de speelhoek ligt.
 11. Hou een opruimkwartier eind van de dag. Zet de kookwekker (ja daar is ie weer!) en laat de kinderen meehelpen. Zo leer je ze dat opruimen er bij hoort.
 12. Probeer zoveel mogelijk speelgoed in en op elkaar op te ruimen. Auto’s in de garage en poppen in het poppenhuis/bed/kinderwagen.
 13. Maak niet teveel onderscheid in kinderspeelgoed en items die je als volwassenen nodig hebt. Kinderboeken kunnen gewoon in de boekenkast en verkleedkleding past prima in de kledingkast.
 14. En ben je dat speelgoed nog steeds zat in je woonkamer, bedenk dan dat de kindertijd niet eeuwig duurt en probeer het als iets moois te zien dat je kind plezier heeft!.
 
 
 
 
E-mailen
Info
Instagram
LinkedIn