Makes your life organised!

15 lijstjes die jouw leven makkelijker maken

Heb je het gevoel dat je leven een beetje chaotisch is? Je hebt de hele tijd het gevoel dat je hersenen ronddraaien, dingen die je moet doen, onthouden en behandelen. Wanneer het leven te druk wordt, helpt het om lijsten te maken. In deze blog lees je hoe je je leven kunt organiseren met een notitieboek en 15 lijsten die jouw leven makkelijker maken. 

Een notitieboek is de meest gemakkelijkste manier om je leven, je hoofd georganiseerd en overzichtelijk te houden. Ik heb 15 lijsten bedacht die je bij kunt houden om jouw leven makkelijker te maken.

Gebruik deze lijsten om jezelf, je huis en al het andere wat je te doen hebt te organiseren. Door op deze manier te organiseren, komen er kamers in je hersenen vrij waardoor je beter kunt concentreren en ontspannen.

Je kunt genoeg taken in het huis automatiseren. Daarmee ontlast je je hersenen om er dagelijks aan te moeten blijven denken.

 1.   Maaltijdplanning

Omdat we allemaal 3 keer per dag voedsel nodig hebben, is het gemakkelijker om te weten wat je gaat eten. Als je ooit overweldigend bent geweest door wat je moet eten (om 18.00 u als je hoger hebt en chagrijnig bent), dan weet je wat ik bedoel.

Een maaltijdplan maken kan zo eenvoudig of ingewikkeld zijn als je zelf wil. Je kunt een gedetailleerde maken, compleet met elke maaltijd, snack en recept. Of eenvoudig en kies dan alleen de voor diners. Zelfs als je niet elke maaltijd aan een bepaalde dag wil toewijzen, is een maaltijdplan handig. Zo weet je tenminste welke artikelen je in de supermarkt moet kopen.

2.   Boodschappenlijst

Omdat we zojuist ons eenvoudige maaltijdplan hebben gemaakt, is de volgende logische stap je boodschappenlijst. Schrijf de ingrediënten die je nodig hebt om de maaltijden te maken aan je boodschappenlijst toe. Zorg er voor dat je ook je ontbijt, lunch en snacks toevoegt.

Terwijl je toch bezig bent, bekijk je ook andere huishoudelijke benodigdheden zoals toiletpapier en allesreiniger. Op die manier hoef je later niet terug te gaan naar de winkel als je je realiseert dat je iets bent vergeten.

Je kunt ook boodschappenlijstjes maken voor dingen naast voedsel en huishoudbenodigdheden. Misschien heb je een nieuw notitieboek nodig, heeft je zoon nieuwe voetbalschoenen nodig en je man nieuwe sokken. Voeg het toe aan je boodschappenlijst. 

3.   Wekelijkse schoonmaak checklist

Het idee hier is om niet meer werk te creëren maar overzicht. Als je een lijst hebt met de wekelijkse schoonmaaktaken, kun je eenvoudig 1 of 2 taken afstrepen als je een paar minuten over hebt.

Je kunt ook bepaalde taken aan dagen van de week toewijzen. Misschien doe je op woensdag wel de was, op maandag maak je de keuken schoon etc.

Op die manier hoef je het nooit allemaal tegelijk te doen en hoef je er niet aan te denken. Het wordt een routine. Vergeet niet om ook klusjes toe te wijzen aan je huisgenoten! (man en kids kunnen ook heel goed een schoonmaaktaak op zich nemen)

4.   Begroting lijst

Het vervelendste lijstje maar wel een heel belangrijk lijstje. Maar op zijn minst een lijst van de rekeningen die u elke maand betaald en de vervaldatum hiervan. Dit voorkomt dat je alles in je hoofd probeert te houden. Puls de herinneringen zijn een enorme belemmering.

5.   Geschenken om te kopen

Dit is typisch zo een lijstje waar je stiekem heel veel baat bij gaat hebben. Hoe vaak is het bij jou wel niet voorgekomen dat je zaterdag om 16.45 u nog naar de winkel sprint om een cadeau te kopen voor het verjaardagsfeestje die je s ’avonds hebt. Of dat je uiteindelijk maar besluit om geld te geven.

Als je nou elke maand een lijstje maakt met alle verjaardagen, partijen, evenementen, bruiloften, jubilea en feestdagen die voor die maand gepland staat. Dan kun je vooraf bedenken aan wie je wat wil geven. Schrijf dat er achter en je kunt inkopen gaan doen. (schrijf dan wel op het cadeau voor wie en wanneer dit is als je het al van tevoren koopt.)

Dit waren de lijstjes om je huis georganiseerd te houden. Nu gaan we kijken naar manieren om jezelf te organiseren. We beginnen met de praktische en gaan aan het eind verder met de leukste

6.   Master to do lijst

Een master to do-lijst is in wezen een braindump van alle dingen die wilt of moet doen. Schrijf alles op wat je te binnen schiet, vanuit elk deel van je leven. Blijf er aan toevoegen terwijl je aan dingen denkt en streep taken af als je ze hebt voltooid. Maak je geen zorgen, we zullen deze grote lijst opsplitsen in beheersbare stukken.

7.   Wekelijkse to do-lijst

We gaan verder met het plannen van jouw week. Nu je 1 grote lijst gemaakt hebt met taken die je moet doen, gaan we ze opdelen in verschillende tijdframes. Kijk aan het begin van de week naar je takenlijst en voeg een aantal taken aan je weeklijst toe die je wilt bereiken die week.

Check ook even je agenda om te zien welke evenementen of afspraken je hebt en noteer wat je daarvoor nog moet doen. Heeft je zoon een klassenfeest en moeten daar nog cupcakes voor gemaakt worden? Of moet je het boek van de boekenclub nog uitlezen? Rekeningen die betaald moeten worden. Check!

Zodra je weet wat je deze week gedaan wilt hebben, kun je beginnen met het toewijzen van specifieke dagen aan je takenlijst.

8.   Dagelijkse to do-lijst

Elke dag beginnen met een plan is erg nuttig. Het laat meer ruimte in je hoofd en zorgt er voor dat je niet constant zorgen maakt over wat je misschien vergeet.

Kijk of je de taken van je wekelijkse to do-lijst kan opsplitsen in dagelijkse to-do lijsten. Je kunt er voor kiezen om de urgente, belangrijke taken als eerste in de week te doen, dan plan je ze op maandag of dinsdag in. Sommige mensen houden er van om de meest irritante of omslachtige taak aan het begin van de week te doen. Anderen bewaren ze graag voor het einde van de week. Doe het op jouw manier.

9.   Projecten waar je aan werkt

Houd een doorlopende lijst bij van de projecten waarvoor jij verantwoordelijk bent. Of dit nu op werk, school, thuis of persoonlijk is, dat maakt niet uit. Alles van werk of schoolopdrachten tot verbouwingen thuis tot rommelige projecten.

Check af en toe deze lijst. Controleer je status en voeg de volgende stappen naar voltooiing toe aan je takenlijst.

Vaak zijn dit de projecten die je het eerst vergeet. Door af en toe te kijken op deze lijst wordt je er weer aan herinnert en kun je de lijst weer aanpassen waar nodig is.

10. Contactenlijst

Iemand belooft terug te bellen of is er een telefoontje wat gepleegd moet worden? Of zijn er e-mails die verzonden of beantwoord moeten worden? Of het nu gaat om RSVP voor evenementen, afspraken die je moet maken of horen hoe het gaat met een vriend of familielid. (het lezen van zijn of haar Social Media telt niet!) Deze taken kunnen allemaal gedaan worden in de momenten die we even “over” hebben. Dit zijn taken die niet lang duren en makkelijk even tussen door kunnen. Door een lijstje te maken met dit soort taken, krijg je ze sneller gedaan.

11. Boeken om te lezen

Ben jij een lezer? Dan is het bijhouden van een Must Read lijstje zeker een aanrader. Wanneer je een goed boek ziet of hoort, voeg het dan toe aan je lijst met te lezen boeken. Je vergeet dan niet alleen welk boek je wilde lezen, je zult ook opnieuw leren hoe leuk lezen is.

12. Je doelstellingen

Doelen zijn niet alleen voor 1 januari, maar dat wist je al. Het hebben van een aantal doorlopende doelen kan je het hele jaar door gemotiveerd houden. Ze hoeven ook niet saai te zijn, zoals het opruimen van de zolder. Je kunt ook leuke doelen stellen zoals het proberen van een aantal nieuwe recepten, boeken om deze maand te lezen, meer qualitytime met je gezin. Door voortdurend te werken aan het verbeteren van jezelf, blijf je betrokken bij het leven en blijft je eigen zelfzorg een prioriteit.

13. Je dromen

Dromen zijn anders dan doelen. Doelen hebben meer onmiddellijke actie, terwijl dromen allemaal gaan over het voorstellen van de toekomst.

Schrijf een lijst met dromen op, zonder je te beperken tot de realiteit.

Deze oefening inspireert je en onthult dingen over jezelf die je je misschien niet had gerealiseerd.

Het helpt je ook om uit te zoeken wat je echt wilt in jouw leven

 14. Wat werkt en wat niet werkt in jouw leven

Bekijk alle dingen die je dagelijks of wekelijks doet. Hoeveel zou je veranderen als je kon? Door een lijst te maken van de dingen die wel en niet werken in je leven, kun je een zeer nuttig inzicht krijgen.

We doen allemaal dingen die we ons misschien niet eens realiseren dat we

a.   slecht gedaan hebben,

b.   onze kostbare tijd verspillen.

Door te achterhalen wat die dingen zijn, kun je alternatieve strategieën bedenken.

Je kunt de manier waarop je iets doet veranderen, delegeren aan iemand anders of gewoon stoppen met het te doen.

15. Seizoen bucketlist

Natuurlijk kun je ook een hoofd bucketlist bij houden van alles wat je wilt doen…. Je weet wel. Maar weet je wat leuker is dan denken aan doodgaan? Seizoensgebonden bucketlists!

Stel voor elk seizoen een lijst op van de seizoensactiviteiten die je graag zou willen doen. Als we ze niet opschrijven, neigt het leven ons voorbij te gaan. Je wilt niet alleen terug kijken om te beseffen dat je nooit je favoriete vakantiefilm hebt bekeken, of die speciale koffie hebt gedronken.

Hopelijk zie je de voordelen van het gebruik van een notitieboek om je leven te organiseren. Welke lijsten je moet maken om georganiseerd te blijven of je geïnspireerd te voelen. Van lijsten om plezier te maken of wanneer je je verveelt, tot betekenisvolle lijsten die dingen over jou onthullen, tot praktische lijsten zodat je die kostbare hersenruimte kunt vrijmaken.

Als je het leven met deze intentiestijl leidt, zul je er meer van genieten en je veel beter voorbereid voelen. Veel plezier met het maken van lijsten! 

 
 
 
 
E-mailen
Info
Instagram
LinkedIn